Bleksad: noar strip sa sjajnom pričom i savršenom ilustracijom

Oduvek su me impresionirali ljudi koji imaju dara za crtanje, verovatno zbog činjenice da sam ja skandalozno netalentovana za to. To je bukvalno sramotno. Zato sam celog života gledala sa ogromnom dozom divljenja na ljude koji umeju da crftaju ili slikaju. Sećam se da sam gledala i pokušavala da oponašam pokrete olovke, ali kako je to ispadalo – blam me i da kažem. Međutim, moj nedostatak talenta nikad nije ograničavao moje uživanje u umetnosti. Samo da razgraničimo jednu stvar – ono što se danas smatra pod umetnošću nisu samo nekoliko tradicionalnih grana koje izučavamo u školi. Danas je mnogo toga umetnost i postoje najrazličitije kombinacije njenih grana i pravaca, pa je tako i jedna od njih kombinacija književnosti i slikanja, odnosno crtanja – strip.

Još jedna bitna stvar jeste da moramo napraviti razliku između stripa u njegovom klasičnom obliku koji možete kupiti na trafici i stripa kao grafičke novele, koji više liči na knjigu. Ja sam odrasla na stripovima, počevši od Mikija i Paje Patka, preko nekih Barbie stripova, da bih na kraju došla do Dilan Doga i Alana Forda. To se kod mene u porodici kupovalo i čitalo, a sestra i ja smo opsesivno skupljale sva izdanja ikad i svađale se s mamom kad hoće da ih baci. Tek nedavno sam se susrela sa ovom malo ozbiljnijom vrstom stripa, koju ne možete kupiti jednom mesečno na kiosku. To su stripovi za koje je potreban ozbiljan rad i koji nisu puka razonoda čitaocu, već često imaju ozbiljniju radnju i ilustracije koje izazivaju divljenje. Jedan od takvih stripova sa kojim sam se ja tek nedavno susrela jeste i Bleksad, koji kod nas možete naći u izdanju izdavačke kuće Makondo, u saradanji sa izdavačkom kućom Beli put.

Bleksad

Bleksad je strip koji su stvorila dva španska autora – Huan Kanales i Huan Gvarnido 2000. godine. Ovaj strip je dobitnik i Ajzner nagrade, što je otprilike Oskar u svetu stripa. Glavni lik je detektiv Džon Bleksad koji upada u svakojake situacije i rešava misterije. Bitno je napomenuti da je on mačka. Da, dobro ste pročitali. Bleksad je crna mačka, liči čak i na pantera, koji ide okolo na dve noge i juri kriminalce. Ima nekoliko albuma, da ne kažem brojeva, od kojih svaki ima po dve ili tri različite priče. E sad, sama radnja ovih priča koje sam ja čitala (Pakao, Tišina i Amariljo) je sjajna, ali meni su ovde prvo zapale za oko neke druge stvari. Pod broj jedan, jako je bitno to što su svi likovi životinje. Mnogi se možda neće složiti sa ovim i smatraće da nije okej upotrebljavati ovako neke stereotipe, ali ja smatram da je jako zanimljivo. Zašto je detektiv Bleksad mačka/panter? Mačke su lukave, po prirodi su predatori i prosto imaju tu sposobnost da se šunjaju i prođu neopaženo. Takođe, jako bitna osobina – radoznale su! Ne kaže se džabe da je radoznalost ubila mačku, verujte mi. U ovom stripu su često policajci psi. Pas ima dobar njuh, veran je i lojalan. Likovi iz podzemlja su često predstavljeni kao reptili, ljigavi i nekako bljak. A ovde se čak pojavljuje i advokat Nil, koji je hijena – predator koji nije toliko snažan kao lav ili tigar, ali je isto tako krvoločan i lukav. Kada vidite kako su ovi likovi nacrtani, tačno možete da zamislite tip čoveka koji bi oni predstavljali i da ga bukvalno vidite pred sobom.

Prva priča u ovom albumu jeste priča Pakao, Tišina u kojoj Džon Bleksad pokušava da pronađe propalog muzičara Sebastijana. Sebastijana pokušavaju da nađu mnogi – neki jer se plaše da će se predozirati heroinom, neki jer se plaše da bi mogao da otkrije njihove mračne tajne. A sve se dešava u Nju Orleansu, kroz koji vas Gvarnido i Kanales vode na jedan fenomenalan način. Ova priča je savršen omaž džez sceni u Nju Orleansu! Druga priča je opet čist omaž bitničkoj poeziji i Džeku Keruaku, što je još genijalnije! Priča se zove Amariljo i prati Bleksada dok pokušava da nađe pesnika Abrahama Grinberga (da ne kažem Alana Ginsberga) i pisca Čeda koji su mu ukrali kola i vozikaju se kroz pustinje Teksasa i Nju Meksika. Priča je zaista puna referenci na književnost, što je meni bilo posebno interesantno. Dakle, pored priče celog ovog stripa, koja je sjajna, bitno je napomenuti i to da je puna humora, referenci da popularnu kulturu, muziku i književnost. Na kraju, najvažnije referenca je i ta da je Bleksad jedan Hamfri Bogart (da ne kažem Filip Marlou, ukoliko ste pratili Bogartove filmove) u trenčkoutu koji je skroz misteriozan i pomalo mrzovoljan. Sve u svemu, ovo je jedan pravi pravcati noar krimić u obliku stripa.

E sad, ono što je meni ovde bilo potpuno mind-blowing jeste ilustracija. Gvarnido je bivši Diznijev crtač, a malo je reći da je ovaj strip raj za oči. Način na koji su likovi nacrtani je sjajan. Način na koji su njihove emocije prikazane je potpuno genijalan. Imate osećaj da gledate crtani film, ili čak i normalan film u kom potpuno zaboravite da su likovi životinje. Takođe, pošto je misterija u pitanju, i ceo taj momenat uzbuđenja i iščekivanja je savršeno napravljen. Kad bi vam neko ko se razume mnogo više u strip objašnjavao, verujem da bi objasnio mnogo bolje od mene. Međutim, ja mogu da vam kažem da sam bila potpuno hipnotisana i da sam pročitala triput za nedelju dana. Prvo mi je bilo jako zanimljivo, pa sam htela da pročitam drugi put. A onda sam taj drugi put naišla na neke mnogo kul stvari, pa sam onda i njih želela da doživim još koji put. Na primer, način na koji je prikazan Nju Orleans je tačno ono kako sam ja zamišljala taj grad! Popularna ulica Burbon sa zadimljenim džez barovima, muzika, mardie grass na ulicama, a u kućama vudu babe sa maramama na glavama koje vas gledaju popreko. Malo je reći da je genijalno!

Kome bih preporučila Bleksada? Očekujete da ću reći ljubiteljima kvalitetnog stripa, zar ne? Ne, ja bih ovo preporučila ljubiteljima umetnosti. Naravno, ako ne uživate u njoj i ne uzbuđuje vas pomisao da omiljenu sliku vidite uživo i ne divite joj se baš nešto, to je skroz okej – nije sve za svakog. Ali ako volite da čitate knjige, da gledate kvalitetne filmove, i generalno da uživate u stvarima koje su vizuelno lepe – nemojte preskočiti Bleksada. Ovde ćete naći sve – književnost i sjajnu ilustraciju u kojoj ćete zaista uživati i zbog koje ćete imati utisak da gledate film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *