Borba dobra i zla u romanu „Istočno od raja”

Ako pratite šta pišem na Instagramu, verovatno ste videli da se stalno žalim kako sam od početka godine uzimala samo neke ogromne knjige. Uglavnom su sve bile oko 600-700 strana, tako da – dok su drugi pročitali 10 knjiga, ja sam pročitala 5. Ali sam shvatila da to nije ni bitno. Između ostalog i zato što sam ja pročitala roman  „Istočno od raja”, Džona Stajnbeka. A to je jedna od najboljih knjiga koje sam čitala u životu.

Zašto je toliko dobra?

Zato što je Istočno od raja knjiga koja poteže neka od pitanja koja oduvek muče ljudski rod. Jedno od tih pitanja je i borba između dobra i zla. Ali ne ona borba iz bajki, gde se princ bori protiv zle kraljice. Ovo je borba između onog dobrog i zlog koje svi nosimo u sebi. U ovom romanu imamo likove koji su otelotvorenje dobra, ali imamo i jednog savršenog zlikovca koji ne poznaje dobro. Kejt je lik o kom sam više pisala ovde. Nju pisac uvodi u priču govoreći da od najranijeg detinjstva nosi iskonsko zlo u sebi. Pa vi vidite.

Stajnbek se tom borbom dobrog i zlog bavi tako što povlači paralele sa pričama iz Knjige postanja, prvenstveno sa onom o prvorodnom grehu i odnosu Kaina i Avelja. Pa hajde da analiziramo kako je on to uradio. Ja sam odlučila da to ovog puta uradimo na malo slikovitiji način.

 Pazi ovo.

(SPOILER ALERT!)

Analiza Istočno od raja

2 thoughts on “Borba dobra i zla u romanu „Istočno od raja”

  1. Vau, predobar infographic! Nadam se da ćeš praviti još ovakvih! “Istočno od raja” mi je jedna od omiljenih knjiga. ♥ Baš si me inspirisala da je ponovo pročitam. Timshel!

    1. Mene je baš oduševila! Nisam bila u stanju odmah da počnem neku drugu, morala sam par dana da razmišljam samo o njoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *