Kako birate knjige za čitanje?

Ukoliko ste se našli na ovoj stranici, bilo da volite da čitate ili ne, verujem da ćete se složiti sa mnom da je čitanje važno. Knjige nas zabavljaju, obrazuju, inspirišu i podstiču na razmišljanje (i mnogo više od toga). Međutim, imam jedno pitanje za vas –  u moru knjiga koje se objavljuju svake godine (+ sva postojeća dela od vremena pa do sad), kako birate knjige i kako znate koje knjige želite da pročitate? Ok, većina nas zna manje-više šta voli i šta nam se sviđa.

Ali kako znati koju knjigu da uzmete u određenom trenutku? Da li vam se desi da, puni entuzijazma, uzmete neku knjigu  i posle 100 straa shvatite da ne možete da nastavite? I šta uopšte onda radite – da li se mučite sa knjigom do kraja ili je ostavite? Da li prihvatate preporuke drugih, ili sami istražujete na Goodreads-u ili stranicama izdavačkih kuća? Koliko se prilagođavate onome što prosto mora da se pročita, i koliko obraćate pažnju na noviju literaturu?

Verujem da govorim u ime mnogih kada kažem da imam veoma dugu listu klasika koje još uvek nisam pročitala. Jednostavno nisu došli na red. Ja zaista želim da ih pročitam, ali često jednostavno nisam raspoložena za njih. Braću Karamazove sam počinjala 3 puta i svaki put sam blokirala na jednom istom delu gde sesvi likovi skupe kog onog starca u manastiru, i to je to, nisam uspevala da nastavim. Sve dok dve godine kasnije nisam uzela taj roman i pročitala ga u dahu. Postoji i to pitanje određenog raspoloženja, jer ako ne ubodete pravu knjigu u pravom trenutku – kao da ste je protraćili. Da li vam ovo zvuči poznato?

kako birati knjige za citanje

Takođe se retko oslanjam i na preporuke drugih. Malo sam snob po tom pitanju (šta da radim) i postoje možda dve osobe kojima bih verovala. S druge strane, takođe prazim i šta drugima preporučujem jer ne odgovara sve svima. Lično sam jako izbirljiva. Kad biram knjigu, kao da biram kola. Prvo iščitam sve moguće recenzije i komentare na Goodreads-u. Volim da vidim kakvu emociju određena knjiga izaziva kod ljudi, onda dobro razmislim da li i ja želim isto to. Vrlo retko biram knjige prema žanru, ali ako mi neko kaže da je jako dugo razmišljao o nekoj knjizi nakon čitanja, tu počinje i moje interesovanje. E sad, jasam ja. A kako ti da nađeš najbolju knjigu za sebe ili za nekog drugog? Evo par saveta. 

Aktiviraj se na Goodreads-u

Jedan od sajtova na kom svaki knjiški moljac mora da bude aktivan jeste ovaj. Ovde praviš svoju online biblioteku – šta si pročitao, šta želiš da pročitaš, koliko napreduješ sa nekom knjigom…Imaš aktivan feed kao na Facebook-u, tako da možeš uvek da vidiš šta tvoji prijatelji čitaju i tu da nađeš inspiraciju ili ideje. Ono što karakteriše knjigoljupce, jeste to da vole da pričaju naširoko o knjigama, tako da nećeš nailaziti na komentare tipa – extra knjiga stvarno. O svakoj knjizi možeš da nađeš detaljan komentar. Plus uvek imaš onu opciju readalikes, odnosno – odeš na naki sajt za kupovinu knjiga, kucaš šta si poslednje čtiao i on će sam da ti izbaci nešto što bi ti se svidelo na osnovu toga. Et voila – imaš preporuku za čitanje!

Otkrij svoj ukus

Da li voliš uzbudljive priče koje te brzo voze kroz zaplet? Ili voliš one priče u kojima su opisi takvi da možeš da osetiš mirise, čuješ muziku i vidiš predele? Na osnovu toga kakve filmove neko voli vrlo često možeš da pretpostaviš kakva knjiga će se svideti toj osobi. Takođe, nekad je dozvoljeno suditi o knjizi prema koricama. 

U redu je – ja to često radim, a i korice se dizajniraju na određeni način s razlogom. U principu, možda ne bi trebalo biti baš toliko izbirljiv kao ja. Ipak su to knjige, treba da uživaš u njima. I kad se oduševiš nekom knjigom, ili pak razočara – ipak ćeš imati o čemu da pričaš sve dok izaziva bilo kakvu emociju. Nemojte se mučiti čitajući knjige koje drugi vole, ako nisu za vas. Svi smo različiti, a razlog zbog kog mnogi ljudi ne vole da čitaju jeste taj što su u nekom periodu morali da čitaju knjige koje nisu za njih. Knjiga treba da bude zabavna i da inspiriše, a ne da nas muči.

 

 
 
Rate this article
5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *