Dela koja nemaju (dobru) ekranizaciju

Knjige i filmovi – večna borba reditelja da nam oživi onaj osećaj koji smo imali čitajući neko delo. Kada čitamo knjigu, neizbežno je da stvorimo u glavi sliku o tome kako sve to izgleda. Uvek zamišljamo junake i mesto događaja, pogotovo što su često toliko dobro opisani da ih bukvalno vidimo. Ne znam da li sam ja jedina, a pretpostavljam da nisam, koja uvek zamišlja kako bi izgledao film rađen po nekoj knjizi. Idem nekad do te mere da pravim top listu glumaca koji bi mogli da igraju u nekim filmovima. A postoji toliko dela koja bi bila sjajna za film ili seriju, a to nikad nije urađeno. Ili ne postoji nikakav film, ili postoji neki mnogo star koji sad jednostavno nije interesantan za gledanje. Znam da dobiti prava za filmsku adaptaciju neke knjige nije baš jednostavno, ali možemo malo da maštamo, zar ne?  Zamislite kad bi se od vaših omiljenih knjiga napravili brutalni filmovi za koje je izdvojen ogroman budžet.

Desile bi se dve stvari. Prvo, bili biste srećni što možete svoje omiljeno delo da gledate i na ekranu. A drugo, iznervirali biste se ako nije napravljeno onako kako ste zamišljali. Ja bih se prvo iznervirala što bi se odjednom pojavile sve te knjige sa novim koricama na kojima su glumci iz filma. A drugo, užasno bi me nerviralo to što bi sad mnogi ljudi koje to ranije nije interesovalo, odjednom postali eksperti za tu knjigu, ako me razumete. Bilo kako bilo, moram da priznam da postoje knjige za koje bi trebalo da se snime filmove i koje bih ja baš volela da gledam u bioskopu ili kao neku super TV seriju. Evo koja su to dela.

Bogorodičina crkva u Parizu, Viktor Igo

Bogorodicina crkva u Parizu

Kada je snimljen mjuzikl Jadnici, imala sam pomešana osećanja. Prvo sam bila presrećna što mogu da slušam te pesme u filmu, a ne samo da gledam scene sa Brodveja na YouTube-u i zamišljam da sam u Njujorku. A drugo, nerviralo me je malo što su svi počeli da hajpuju nešto što je obožavam i o čemu pričam deset godina. Ali nema veze. Ovo drugo Igoovo delo postoji već kao crtani film koji svi obožavamo. Međutim, on u suštini nema veze sa samom knjigom. Sledi spojler. Knjiga je daleko mračnija,  ne postoji nijedan pozitivan lik i nema srećan kraj. I prosto je predivna – atmosfera je odlična, sve vreme se  ježite od Igoovih opisa ove predivne gotske katedrale i gotske arhitekture uopšte. U svetlu užasnih skorašnjih događaja, mislim da bi film snimljen po ovoj knjizi mogao biti fenomenalan. 

Midlseks, Džefri Judžinidis

Evo jedne predivne priče koja bi mogla biti veliki hit. Ovo bi čak mogla da bude i TV serija jer je radnja ispričana tako da ima dosta materijala za snimanje. Priča je koncipirana tako da pratimo celu istoriju jedne grčke porodice, od emigracije babe i dede u SAD, pa sve do toga kako njihova unuka (kasnije unuk) živi kao odrasla osoba i koji su sve događaji doveli do toga. Ekranizaciju ove knjige zamišljam kao neku verziju filma Moja velika mrsna pravoslavna svadba, koji obožavam. Ima mnogo kvalitetnog humora, likova koji su kompleksni i zanimljivi, a opet je tema knjige jako bitna, posebno što je i dalje pomalo tabu. Knjigu bih zapravo preporučila svima da pročitaju, maltene bi trebalo da uđe u program školske lektire, ali svakako da film (ili još bolje, serija) ne bi bio na odmet.
Midlseks, Dzefri Judzinidis

Zovem se Crveno, Orhan Pamuk

Ovaj roman ima itekako materijala za film! Složićete se sa mnom da je sama priča toliko kompleksna, da vam na momente treba jak fokus. Možda jeste malo previše složena za film, ali ima toliko elemenata koji bi mogli da se iskoriste. Prvo, ova knjiga je mešavina misterije i ljubavne priče, a u sve to je umešana filozofija i istorija Otomanskog carstva. Drugo, prati nekoliko priča više različitih naratora, koje se negde prepliću. Imamo dakle ubistvo, romansu, filofoziju, istoriju i jako mnogo umetnosti. Ako bi moglo da se kaže za neku knjigu da ima priču koja je nekako estetična i lepa, to je definitivno ova. Otkako sam prvi put pročitala ovu knjigu, ja sam razmišljala o tome kako bi izgledao film i bukvalno i dalje ne mogu da zamislim da bi neko mogao toliko genijalno to da prenese kao što Pamuk piše, ali svejedno bi bilo zanimljivo videti kako bi izgledalo.
Zovem se Crveno

Idiot, Fjodor Mihailovič Dostojevski

Idiot, Dostojevski

Evo jednog romana kod kog je borba knjige i fllmovi realna, i kod kog bi bilo teško filmom dočarati osećanje koje knjiga izaziva. Ekranizacija ove knjige postoji, ali je stara i stvarno je nema poente sad gledati jer bi bio jedan veliki cringefest. U svakom slučaju, ja već godinama čekam ovo! Kad bi se neko dosetio da snimi ozbiljan film na ruskom, kao što je Sibirski berberin, ovo bi moglo da bude izvanredno. Mislim da bi čak šteta bila snimiti ga na engleskom i sa američkim glumcima, ali ni za to se ne bih bunila. Nekako mislim da Holivud nikad ne bi mogao da dočara to iskonsko rusko što ova knjiga ima, ali volela bih svakako da pogledam. Ovo je roman koji je mene pomerio emotivno, tako da mislim da bi film izazvao dve stvari. Reku suza ako bi bio dobar, i reku suza od besa ako bi bio loš. U svakom slučaju, ne znam zašto ovaj film još uvek ne postoji.

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Majstor i Margarita
Ekranizacija ovog romana postoji na srpskom, verovali ili ne. I baš je katastrofa. Verovatno je bilo super tad kad je snimljeno, ali sad je loše. A zamislite da ovaj film režira Ves Anderson ili Giljermo del Toro. Samo zamislite kako bi izgledao Voland ili Behemot. Zamislite da je snimljen ranije, pa da je Dejvid Bouvi glumio Volanda – meni bi to bilo fenomenalno. Knjiga se može čitati sa toliko različitih aspekata – filozofski, sociološki, politički, religiozni… A u pozadini svega, opet postoji ljubavna priča koja nije najbitnija stvar, ali se provlači kroz radnju romana. Samo zamišljam scenu gde Behemot visi sa lustera i puca okolo, koliko bi bilo teško to snimiti a da izgleda dobro. Ovo je jedna od mojih omiljenih knjiga, a priča je takva da ima materijala za dobar film, tako da ja navijam da se neko doseti i snimi ga.

Istočno od raja, Džon Stajnbek

Istocno od raja

Ovu sam knjigu pročitala prvi put ove godine i mogu da kažem da je ovo jedan od najboljih romana svih vremena. Ovo jeste vrlo subjektivno, ali stojim iza toga. Priča i likovi su neverovatni, definitivno mi je postala jedna od omiljenih knjiga, a više o njoj sam pisala ovde. Elem, film rađen po ovoj knjizi već postoji i glumi Džejms Din. Eto toliko. Dakle, opet stara verzija koja nije više gledljiva. Ovde postoje likovi koji su toliko dobro opisani da ja već imam ideju ko bi glumio svakog od njih! Kejt, koja je jedan od najboljih negativaca u književnosti, našla je svoje mesto na mojoj top-listi najboljih ženskih likova u književnosti, tako da ja već imam ideje ko bi mogao da je glumi. I tako, ja maštam, ali ništa od toga. Inače, pričalo se o tome da je Stiven Spilberg imao ideju da snimi film po ovoj knjizi, ali to je propalo, tako da ćemo čekati još dugo na ovo.

Sto godina samoće, Gabrijel Garsija Markes

sto godina samoce

E evo nečega što ćemo zapravo uskoro gledati. Pre neki dan je izašla vest da je Netflix otkupio prava i da će snimiti seriju po ovoj knjizi. Na ovom linku možete pročitati više o tome. Ovo jesu super vesti, ali ja sam iskreno to nekako drugačije zamišljala. Ova knjiga je jedna vanvremenska i predivna bajka za odrasle i smatram da bi tako trebalo da izgleda i film da bi što vernije dočarao taj osećaj koji knjiga izaziva. Marko, odnosno Bukmarkić sa Instagrama, je jednom prilikom napisao kako bi bilo idealno da ovaj film režira Ves Anderson i ja se ne bih mogla više složiti (njegovu recenziju ovog romana možete pročitati ovde). To bi tačno moglo da bude presjajno. U svakom slučaju, čekamo tu Netflix-ovu verziju da vidimo kako će to izgledati kao serija, jer mi je za sad zaista čudno da to zamislim.

Braća Karamazovi, Fjodor Mihailovič Dostojevski

Braća Karamazovi

Nijedna moja top-lista ne može da prođe bez ove knjige. To je i razumljivo, pošto mi je jedna od omiljenih. Zapravo, ovde već postoji neka ruska mini serija, ali meni, kao opsednutom obožavaocu, to nije dovoljno. Zamislite ovaj flm u nekoj preskupoj produkciji, sa poznatim holivudskim imenima. Ovo bi moglo da bude izvanredno, ako ga ne bi upropastili. I ovde je slučaj kao sa Idiotom, ne može Holivud nikako da dočara to nešto posebno što romani Dostojevskog imaju. Ali bih ja mnogo volela da vidim kako bi izgledao taj pokušaj. Braća Karamazovi nisu lagano štivo. Meni je to sad jedna od omiljenih knjiga, ali sam se prva dva puta mučila sa njom, kao što sam već pisala u prethodnom članku. Komplikovano je i zamršeno jer ima mnogo likova, tako da snimiti dobar film ne bi bio lak poduhvat. U svakom slučaju, ja već imam ideju ko bi glumio u holivudskim Karamazovima, a to očekujte u sledećem članku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *