Knjige za letovanje: kako da ih izaberete?

Bliži se moje letovanje, a plaža i knjiga su nekako dve stvari koje idu ruku pod ruku. Ja na svako putovanje spakujem neku knjigu, mada moram priznati da retko stignem da je pročitam. Delom je to zbog toga što moja letovanja nikad nisu ona gde se sedi deset dana na plaži – mene ne drži mesto i stalno imam potrebu da zujim okolo. Međutim, to ne znači da na letovanju ne čitam. Mislim da je izbor knjige za putovanja jako bitan iz više razloga. Prvi je taj što mi je fokus na putovanju pomeren. Fokusirana sam na to da doživim destinaciju na kojoj sam na najbolji mogući način. Knjiga je sekundarna stvar i služi da vam to iskustvo putovanja poboljša. Drugi razlog je taj što sam tu da bih se odmorila, tako da je bitno da čitam nešto što me neće previše opteretiti, a opet će biti dovoljno kvalitetno da nemam utisak da čitam smeće.

Par puta sam u životu napravila grešku i na putovanja ponela knjige tipa Braća Karamazovi, Seobe (da, stvarno sam to uradila) i slično. Naravno, nije bilo šanse da se na njih fokusiram u tom trenutku. Posle sam prestala da se pravim pametna i na putovanje počela da nosim knjige koje su pod broj jedan kraće, a pod broj dva lakše za čitanje. Pošto me već hvata euforija, iako na letovanje idem tek sredinom avgusta, sastavila sam svoju top-listu knjiga za letovanje. Ovo su neka od dela za koja mislim da bi skoro svakom legla na letovanju, nevezano za to šta inače volite da čitate. Prosto – ove knjige su lagane i pitke, a nisu neke sapunice i zapravo su vrlo kvalitetne. 

5. Hiljadu čudesnih sunaca, Haled Hoseini

Ok, znam da ova knjiga govori o temi koja uopšte nije lako svarljiva. Međutim, to je ono što se meni kod Hoseinija i svidelo. On na vrlo jednostavan i lako čitljiv način govori o ljudskim pričama koje će vas ipak potresti i izmestiti iz zone komfora. Meni se ova knjiga više svidela od Lovca na zmajeve, prosto zato što su u pitanju ženske sudbine, te sam više mogla sa tim da se povežem. U svakom slučaju, ovo je meni super knjiga za plažu jer je jako interesantna radnja, pitka je i bez suvišne opširnosti u naraciji.

Izdavač:  Laguna

Hiljadu čudesnih sunaca

4. Moja genijalna prijateljica, Elena Ferante

Evo super knjige za plažu. Toliko se brzo čita da sam je ja pročitala bukvalno za dva dana. Plus, ako letujete u Italiji, odlično će vam leći jer ćete se potpuno uklopiti u ambijent. Ovo je ženska priča u kojoj imate sve – određenu dozu feminizma, ljubavnu priču, priču o prijateljstvu, italijanskoj mafiji i nekoliko zapleta i raspleta. Verujem da je odličan izbor za plažu jer je jako pitka, a nije neka sapunica već zaista govori o nekim bitnim temama. Takođe, na ovom blogu postoji i kompletan prikaz ove knjige, tako da možete malo više saznati o njoj pre nego što je uzmete.

Izdavač: Booka

Moja genijalna prijateljica

3. Oštri predmeti, Džilijen Flin

vo jedne knjige za sve vas koji volite dobre trilere. Lično nisam ljubitelj tog žanra, ali pošto su oni neizostavan deo plažne literature, ovo je moj izbor. Meni se ova knjiga zapravo jako svidela. Ovo je mračna priča o nestanku nekoliko tinejdžerki, u čijem središtu se nalazi jedna reporterka i cela njena porodica. U ovom romanu do samog kraja, bukvalno do poslednje strane, nećete imati pojma šta se desilo. Držaće vas u neizvesnosti sve vreme i nećete moći da ga ostavite. Ukoliko niste do sad, možete da pogledate i istoimenu seriju koju je snimio HBO i koja je genijalna.

Izdavač: Laguna

Oštri predmeti

2. Beleške jedne Ane, Momo Kapor

Ovo je, po mom mišljenju, savršena knjiga za putovanje upravo zato što ne morate previše da se fokusirate na nju da bi vam bila zabavna. Zapravo, ova knjiga se najbolje doživi ako se čita na kašičicu – dva-tri poglavlja dnevno. Nema mnogo likova za koje treba da se vežete, samo tinejdžerka Ana i njene misli i doživljaji. Ako nekima deluje možda nezanimljivo jer nije roman, grdno se varate. Jako je duhovita i zabavna, puna nekih divnih misli i ideja koje će vas odvesti u neko drugo vreme.  Ja sam ovu knjigu čitala kao buddy read sa Markom (bukmarkic na Instagramu) i sa još nekoliko ljudi, na njegovom blogu možete naći malo detaljniji prikaz ove knjige.

Izdavač: Laguna

Beleške jedne ane

1.Mandolina kapetana Korelija, Luj de Bernijer

Moj apsolutni favorit za letovanje, pogotovo ako putujete u Grčku. Ovo je priča o ljubavi između Grkinje Pelagije i italijanskog oficira za vreme okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu. Njihova ljubav jeste u središtu priče, međutim ova knjiga je mnogo više od toga. Pre svega govori o besmislu nasilja i rata, razlika koje mi sami među sobom stvaramo i mržnji koja se rađa zbog tih veštačko stvorenih razlika. A pre svega toga govori o ženskoj snazi i ulozi žena u ratu, što je meni uvek bilo fascinantno. Pelagija je jedan od najlepših ženskih likova, a cela knjiga je toliko lepa da ćete zaista uživati u svakoj stranici. Jeste možda obimnija, ali se veoma brzo čita. Inače, radnja se dešava na Kefaloniji, tako da će vam zaista dodatno ulepšati letovanje ako planirate neko grčko ostrvo.

Izdavač: Plato

mandolina kapetana korelija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *