Muzika i knjige: Plejlista za knjige pročitane u avgustu

Plejlista za knjige je nešto što pravim u glavi kod svake knjige koju čitam. Nakon što sam pravila plejlistu za knjige koje sam čitala u junu, odlučila sam da to bude redovna praksa na ovom blogu i neka vrsta mog zaokruživanja (da ne kažem wrapup-a) pročitanih knjiga po mesecu. Nedavno je i Marko sa bloga Bukmarkić objavio sjajnu epizodu podkasta u kojoj priča o tome kako on bira muziku za knjige koje čita, a ja ne bih mogla vise da se složim s njim. Kada čitamo neku knjigu, ne moramo nužno slušati muziku, ali knjiga često podseća na neku vrstu muzike, pesmu ili bend po atmosferi. U mom slučaju to ide tako da me knjiga zbog svoje atmosfere baci u određeno raspoloženje.  A za svako raspoloženje imam određenu vrstu muzike, tako da onda to slušam tih dana dok čitam tu knjigu.  Što se tiče mog avgusta i knjiga pročitanih tokom njega, bilo je prilično šareno.

1.Udaviće se u suzama svojih majki, Johanes Anjuru

Ova distopija je jedna od čudnijih knjiga koje sam čitala. Kad sam čula o čemu se radi, jako me je zainteresovala, međutim bila mi je konfuzna u početku. Atmosfera je jeziva i napeta, jer se radi o jednom terorističkom napadu u Švedskoj i devojci koja putuje kroz vreme da taj napad spreči. Ona dolazi iz budućnosti u kojoj svi Arapi u Švedskoj žive u nekoj vrsti logora, gde ih podvrgavaju svakakvim metodama ispiranja mozga kako bi postali pravi Šveđani. Dakle – napeto, mračno i nadasve jezivo. Ova knjiga je jedna zastrašujuća priča, sa (ipak) srećnim krajem koja nosi jedno upozorenje. Uz atmosferu mi je konstantno išao neki melodični metal, upravo zato što je mračan i nosi tu atmosferu jezivosti. Ne znam koliko poznajete metal žanr, ali bendovi kao što su Katatonia, My Dying Bride i Opeth su se meni uz ovo savršeno slagali, a veoma bih volela da čujem od još nekog ko je čitao ovu knjigu šta misli o tome.

Izdavač: Dereta

Udaviće se u suzama svojih majki

2.Alijas Grejs, Margaret Atvud

Pošto je po ovoj knjizi snimljena i serija, nije teško naći neku plejlistu. Međutim, ja sam imala svoju pošto je knjiga ostavila jako snažan utisak i zaista sam uživala u čitanju. Glavna junakinja, Grejs Marks, optužena je za zločin za koji se ni dan-danas ne zna da li ga je počinila. Ne bih duže pričala o samoj radnji, jer sam pisala već o njoj, ali reći ću samo da je atmosfera veoma specifična. Nije napeta kao u trilerima, već naprotiv – ima neku čudnu dozu spokoja, a opet sve vreme imate utisak da sluti na neko zlo. Ta zloslutno-spokojna atmosfera me je prosto zvala da pustim album Pink Floyd-a, The Dark Side of the Moon. Kao i knjiga, i ovaj album je, apsolutno i bez polemike, remek-delo. Takođe, kao i knjiga, nosi tu atmosferu koja je naizgled mirna, a sve vreme čekate da se nešto desi, neki vrhunac i razrešenje.

Izdavač: Laguna

Alijas Grejs, Margaret Atvud

3.Gde si nestala, Bernadeta?, Marija Sempl

Evo jedne vesele knjige, za razliku od prethodne dve. Bernadeta je knjiga koja veselim tonom govori o stvarima koje zaista nisu tako srećne, sa jednorozima i leptirićima. Iako je duhovita, ona poteže probleme koje nosi majčinstvo, otvoreno govori o anksioznosti i depresiji, kao i osećaju da nismo dorasli očekivanjima koja postavljamo sami sebi i koja drugi imaju od nas. Međutim, atmosfera je rasterećena te tenzije i knjiga je veoma pitka i lagana. Ima tinejdž momenata, drame, misterije, a čak su i tužne scene napisane tako da vam samo stvore onaj awww osećaj.  Pošto je Bernadeta jedan miks svega toga, ja bih kao plejlistu za nju stavila album Marine (and the Diamonds) – Electra Heart. On je pun pesama koje imaju vesele melodije, a tekstovi su ipak ozbiljniji.

Izdavač: Samizdat

Gde si nestala Bernadeta

Yeah, I wish I’d been, I wish I’d been, a teen, teen idle
Wish I’d been a prom queen, fighting for the title
Instead of being sixteen and burning up a bible
Feeling super, super, super suicidal

4.Vernon Trodon, Viržini Depent

Ovaj roman francuske spisateljice je priča o bivšem prodavcu ploča u Parizu. Prema tome, možete zamisliti koliko ovaj roman vrvi od sjajne muzike! Ono što je zaista sjajno jeste to što je Viržini, umesto da se ograniči na stari rok i pank, napravila izuzetan miks retro i moderne muzike. Tako ćete ovde naći i AC/DC i Sex Pistolse, ali i Die Antwoord i The Knife. Sve je to ukomponovano tako da doprinese atmosferi u knjizi, te je muzika ovde praktično jedan od glavnih likova. Genijalno, zar ne? Razmišljajući o tome koja muzika bi išla uz ovu knjigu, slučajno sam se setila da izguglam koje se pesme tačno pominju. I, gle čuda, na Deezer-u postoji kompletan soundtrack sa svim pesmama iz knjige! Naravno, potpuno je izlišno napomenuti da ona uključuje neke od mojih omiljenih autora i pesama svih vremena i da je slušam već treći dan bez prestanka. Na ovoj plejlisti možete naći sve od Igi Popa, Dženis Džoplin, preko Slejera i Kraftwerka, do Leonarda Koena i Dajane Ros. Haos i savršenstvo.

Izdavač: Booka

Vernon Trodon

5.Gospođa Dalovej, Virdžinija Vulf

Plejlistu za ovu knjigu uopšte nije bilo teško sastaviti jer se sama nametnula. Ukoliko je niste čitali, ovo je roman toka svesti koji uključuje različite likove, od kojih su najvažniji Klarisa Dalovej i Septimus Voren Smit. Klarisa je žena koja u pedesetprvoj godini preispituje sve svoje dosadašnje životne odluke i izbore. Jako joj je bitno kakvu sliku ljudi o njoj imaju i sva svoja osećanja krije ispod maske. A unutar njene glave bukti od misli, ideja i emocija. Unutar sebe je jako emotivna i nesigurna, i, iako se ne može reći da je nesrećna, ona preispituje sve odluke koje donela. Septimus je neka vrsta njenog alter-ega, koji pati od posttraumatskog poremećaja nakon što se vratio iz rata, a to je nešto što se nikako ne može (i ne treba) sakriti. Nakon što njegova bolest biva olako i pogrešno shvaćena, on se ubija bacivši se kroz prozor. Dakle, teme o kojima Virdžinija Vulf piše uključuju pitanja depresije i ostalih psihičkih bolesti, pitanja sreće i braka, kao i ljubavi. Dok sam čitala ovu knjigu, tih dana je upravo bio izašao album Norman Fucking Rockwell, Lane Del Rej – upravo zato se plejlista nametnula sama. Pesma koja ovu knjigu oslikava na najbolji mogući način je, po mom mišljenju, Hope is a dangerous thing for a woman sa tog albuma.

Izdavač: Arete

Gospođa Dalovej

I’ve been tearing around in my fucking nightgown
24/7 Sylvia Plath
Writing in blood on the walls
‘Cause the ink in my pen don’t work in my notepad
Don’t ask if I’m happy, you know that I’m not
But at best, I can say I’m not sad
‘Cause hope is a dangerous thing for a woman like me to have

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *