Muzika i knjige: Soundtrack za poslednjih 5 pročitanih knjiga

Da li su i vama muzika i knjige neraskidivo povezani? I da li često slušate muziku iz filmova? Kao neko ko obožava mjuzikle, mogu da kažem da mi je filmska muzika jedna od najslušanijih stvari na YouTube-u. Mjuzikli su baš specifičan žanr i često te pesme postanu veoma popularne same za sebe. Međutim, ono što takođe apsolutno obožavam jesu i soundtrack-ovi iz nekih filmova. Nema mi ništa lepše nego kad je u filmu muzika takva da dodatno ulepša ili potpuno promeni atmosferu. Muzika iz filmova kao što su Hrabro srce, Čudesna sudbina Amelije Pulen, Django Unchained, kao i sve što je komponovao Enio Morikone je nešto što će večno postojati na mojoj plejlisti i što mi nikada neće dosaditi.

To me je navelo da razmišljam malo o tome zašto ne bi i knjige imale soundtrack. Svaka knjiga ima određenu atmosferu i neki vajb koji odaje. Muzika i knjige su nekako dve strane jedne medalje. To nema nikakve veze s tim da li ćemo pustiti tu muziku dok je čitamo, ali prosto možemo da vežemo određenu vrstu muzike za neku knjigu. To mi je prvi put palo na pamet dok sam čitala Makartijev Krvavi meridijan. Tada sam otkrila jedan bend, The Dead South. Oni stvaraju neku vrstu bluegrass roka, pevaju južne znam ni kako bih tačno nazvala taj žanr – ali se savršeno uklopio sa tom knjigom koja, najprostije rečeno, govori o kaubojima i indijancima. 

To je rezultiralo u tome da sam sve knjige koje sam kasnije čitala povezivala sa nekom muzikom. Zato sam odlučila da napravim svoj imaginarni soundtrack za poslednjih pet pročitanih knjiga, i to je nešto što ću i ubuduće raditi. Dakle, to nije muzika koju nužno morate da slušate dok čitate ove knjige, već samo nešto što bi, po mom mišljenju dodatno poboljšalo doživljaj knjige.

Muzika i knjige

1.Kasandra i Vuk, Margarita Karapanu

Ova strašna knjiga nije bila nimalo laka ni za čitanje, a ni za povezivanje sa nekom muzikom. Iako je veoma kratka, meni je bila mučna, ali i jako zanimljiva. Govori o devojčici Kasandri koja trpi stravično nasilje i to prouzrokuje da ona postane potpuni psihopata. Knjiga je prepuna nasilja, ali upakovanog na neki čudan način. Mi ne dobijamo ovde celu priču, već samo u fragmentima možemo da naslutimo šta se dešava. Bend koji je meni uz ovo prvo pao na pamet jeste Tool. Nekako mi je njihova muzika bila puna kontradiktornosti, kao i ova knjiga. Ponekad nežno, ponekad previše brutalno, ali sve vreme vrlo mračno. Takođe niste baš sigurni da li vam se sviđa ili ne. U nekim momentima vas oduva, a u nekim ne možete da ih podnesete – kao što je slučaj i sa ovom knjigom. Odličan prikaz Kasandre i vuka možete pročitati na blogu Bukmarkic i proceniti da li bi to mogla biti knjiga za vas.

2.Muzej nevinosti, Orhan Pamuk

Ovo je toliko retro roman, da ne može retrije. Radnja se događa sedamdesetih godina, tako da je muzika iz ovog perioda nešto što bi definitivno išlo uz ovu knjigu. Doduše, ne mogu da kažem da bih mogla da povežem baš Led Zeppelin ili nešto slično sa ovim. Međutim, zbog same radnje, pesme kao što su Pretty woman, Be my baby, I say a little prayer, i Delilah su bukvalno stvorene za čitanje ove knjige. Te pesme sam bukvalno vrtela milion puta dok sam je čitala, tako da i vama preporučujem jer će vam sigurno još bolje dočarati atmosferu i ljubavnu priču Kemala i Fusun.

3.Legenda o samoubistvu, Dejvid Van

Teško da uz smrt i samoubistvo možemo da povežemo neku muziku. Međutim, ono što je Dejvid Van uradio u ovom romanu, jeste i fantastičan prikaz divljine Aljaske. Borba čoveka sa prirodom je jedan od glavnih motiva u ovoj knjizi i zapravo govori o tome koliko je čovek slab u toj borbi. Mi smo prirodu oko nas uništili. Ali ona unutrašnja, naša priroda može da uništi nas same. Pisala sam već kako ova knjiga govori o depresiji i pristupa joj na jedan specifičan način. Zbog toga je ona mene podsetila na grunge muziku. Grunge je vrsta muzike koja je nekako gruba, ali se može povezati sa tim nekim unutrašnjim nemirom o kom ova knjiga govori. Muzika koju su stvorili Alice in Chains, Pearl Jam i naravno Nirvana, je nešto što se savršeno slaže uz ovu knjigu upravo zbog tog momenta beznađa koji depresija stvara. Ukoliko pogledate i tekstove njihovih pesama, videćete da često baš o tome govore.

We chase misprinted lies 
We face the path of time 
And yet I fight 
And yet I fight 
This battle all alone 
No one to cry to 
No place to call home

4.Kain, Žoze Samarago

E, ovo nije nimalo lako. Jeste biblijska tema, ali daleko od toga da ovu knjigu mogu da povežem sa nekom crkvenom muzikom ili sa bilo čim što ima veze sa hrišćanstvom u muzičkom smislu. Međutim, nakon malo razmišljanja sam došla do nekog zaključka. Naime, svi biblijski likovi su ovde prikazani kao obični ljudi. Saramago je sve one likove iz Starog zaveta maestralno približio čitaocu tako što im je dao ljudske osobine i pokazao da i oni prave greške. Zato je meni ovde pao na pamet mjuzikl Jesus Christ Superstar. On je prikazao Hrista kroz njegovu ljudsku stranu i ima mnogo fantastičnih pesama, od kojih su neka zaista remek-dela. Za ovu knjigu bih posebno izdvojila pesma Gethesemane i Heaven on their minds. Prvu peva Hristos u vom trenutku predomišljanja i dileme. Pita se zašto bi njegov otac žrtvovao svog sina za dobrobit svih drugih. Ukoliko niste gledali ovaj mjuzikl, obavezno to uradite, ili makar poslušajte pesme jer su zaista fenomenalne.

God, thy will is hard
But you hold every card
I will drink your cup of poison
Nail me to your cross and break me
Bleed me, beat me
Kill me
Take me, now!
Before I change my mind

5.The Secret history, Dona Tart

Ova knjiga ima zaista specifičnu atmosferu. Dona Tart je sa svoje dve knjige koje sam čitala uspela da se smesti na moju listu mojih omiljenih pisaca, prvenstveno zbog tog osećaja koji izaziva. Ona piše na način koji meni u potpunosti leži i stvara mi osećaj da sam na nekom drugom mestu. Piše veoma detaljno, ali nemate osećaj da smara. Takođe su joj i likovi uglavnom između 13-25 godina koji vole da eksperimentišu u seksu i drogama. U Tajnoj istoriji se čak zaplet dešava kada glavni likovi organizuju orgije u kojima neko izgubi život. Međutim, prvenstveno zbog atmosfere, ova knjiga vrišti tri reči – Lana Del Rey. Ona je jedna od mojih omiljenih izvođača i kod mene stvara upravo onaj osećaj koji sam imala čitajući ovu knjigu. Kad bi Tajna istorija bila pesma, bez ikakve sumnje bi bila ova:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *