Rebeka, Dafne Di Morije: Jesenja gotika

Rebeka Dafne di Morije

Svaki pošten ljubitelj i ljubiteljka knjiga, koliko god mrzeo/la hladno vreme i zimu, mora priznati da ipak uživa u kišnim vikendima gde je loše vreme odličan izgovor da ostane kod kuće i uživa u knjizi. Oktobar je mesec u kom se ljudi masovno hvataju za knjige koje su malo mračnije i u duhu Haloween-a, od kojih su verovatno najpoznatije priče Edgara Alana Poa i H.P. Lavkrafta. Međutim, postoji još jedan fenomenalan žanr koji se savršeno slaže uz sumorne jesenje večeri, a to je gotika. Ono što je za gotiku specifično, jeste upravo ta mračna atmosfera koja vlada u knjizi i koja je toliko slikovito opisana, da se čitalac oseća baš kao da se nalazi na samom mestu radnje. Ovi romani su napisani tako da vam izazivaju jezu sve vreme, tako da konstatno imate osećaj kao da će se nešto loše desiti. Neka od poznatijih dela iz ovog žanra jesu Drakula (Brem Stoker), Orkanski visovi (Emili Bronte), moja omiljena Džejn Ejr (Šarlot Bronte), ali i Nortangerska opatija (Džejn Ostin) i roman Rebeka, Dafne di Morije.

Rebeka je roman koji je napisan nakon svih gore navedenih, ali itekako spada u gotiku. Dafne di Morije je maestralno osmislila ovu knjigu idala joj pečat gotike, iako je pisana tridesetih godina prošlog veka! Radnja ovog romana smeštena je na imanje Menderlej, koje je takoreći zamak na obali Engleske. Naratorka, kojoj je znamo ime, upoznaje zgodnog gazdu Menderjela, gospodina Maksima De Vintera u Monte Karlu. Ukratko, Maksim i ona provode neko vreme zajedno na francuskoj rivijeri, nakon čega on nju prosi. Tako Menderlej dobija novu gospodaricu, a naša naratorka dobija ulogu koju mora da ispuni. Ta uloga nije nimalo laka, pošto je pre nje imala jedna druga žena. Naime, Maksim je udovac koji je izgubio ženu godinu dana ranije. Da, ta žena je upravo Rebeka po kojoj roman nosi ime. Rebeka je bila Maksimova žena i gospodarica Menderleja, koja se udavila dok je jedrila po oluji. Ili tako bar naša naratorka misli.

Nju će u Menderleju dočekati više čudnih likova, od kojih je ubedljivo najčudnija gospođa Denvers. One je bila Rebekina sluškinja i i dalje ne može da prežali gubitak svoje gospodarice, sa kojom je imala posebnu i blisku vezu. Gospođa Denvers će tako učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se nova gospođa De Vinter osetila nepoželjno u Menderleju. E, ovde je Dafne di Morije odradila sjajan posao! Priča je napisana tako da će čitalac sve vreme imati utisak da zlo vreba iza svakog ćoška. Čuće dobovanje uporne engleske kiše u olucima, izgubiće se u magli engleske prirode i budiće ga udarci talasa o stene. Isto tako, imaće pomešana osećanja prema likovima jer su oni konstruisani upravo tako da izazivaju na momente bes, a na momente naklonost čitaoca. Gospođa De Vinter, koja je na početku veoma iritantna, doživeće veliku transformaciju iz jedne mlade i nesigurne devojke u odraslu ženu. Gospodin De Vinter će od samog starta biti čudan, ali će na kraju biti sve kristalno jasno. A Rebeka? Pa, Rebeku ćete voleti od prve do poslednje strane, iako je nećete lično upoznati. Rebeka će vas progoniti sve vreme, želećete da saznate sve o njoj, i upravo zbog toga nećete moći da ostavite ovu knjigu. Priča je takva da će vas vući sve vreme da je čitate, razmišljaćete o njoj dok sedite na poslu, vozite se u gradskom prevozu i jedva ćete ćekati da dođete kući da nastavite. Poželećete da pustite neku malo mračniju muziku i da se zaista unesete u ovu knjigu. Možete da zamislite atmosferu koja je mešavina serije Downton Abbey i knjige Orkanski visovi? E pa, to vam je otprilike ovaj roman.

Iako deluje obimno, Rebeka je roman koji se veoma brzo čita ukoliko volite detaljne opise. Iako se spominje neka smrt i jeziva atmosfera, ne može se okarakterisati kao triler i zato nemojte da očekujete neke opasne zaplete i rasplete. Ipak, očekujte da će biti veoma interesantno i da će kraj biti sve, samo ne ono što ste zamislili. Slobodno mogu da kažem da je kraj ove knjige jedan od najboljih završetaka koje jedna knjiga može da ima. Dafne di Morije je mogla da napravi srećan kraj za svoje junake, mogla je i da oživi Rebeku iz mrtvih, ali je ona ipak smislila jedini savršen završetak ove priče. Da ne spojlujem dalje, reći ću samo da ćete biti iznenađeni i da ćete razmišljati narednih nekoliko dana o ovome, pošto je zaista šok. Ali i jedini dobar i možda jedini moguć završetak ove priče.


Za koga je ova knjiga? Za sve. Nisam još čula nekog kome se nije dopala. Iako je toliko detaljna, veoma je pitka, a likovi su izgrađeni do perfekcije. Ono što mene posebno raduje, jeste što je najavljena i nova filmska adaptacija, sa Armijem Hamerom u ulozi Maksima De Vintera, a mora se priznati da to zvuči veoma dobro. Tačno tako bih ga i zamišljala – zamišljenog i ozbiljnog, punog nekih mračnih tajni. Ko će glumiti Rebeku, ne znam, ali zamišljam neku vitku crnokosu lepoticu klasičnog femme fatale izgleda i zaista se radujem ovom filmu. Roman Rebeka kod nas možete naći u izdavačkoj kući Laguna, kojoj se mora odati priznanje što su se setili da ga izdaju. Mnogi kod nas nisu nikad ni čuli za ovu knjigu, što je zaista šteta jer je pravi biser gotike i književnosti uopšte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *