Top 10 knjiga pročitanih u 2019. godini

Godina 2019. je za mene zaista bila obeležena sjajnim knjigama. Neki će reći kako su sve recenzije koje sam pisala pozitivne i kako sam sve knjige nahvalila. Razlog što imam toliko pozitivnih utisaka o knjigama jeste to što zaista pažljivo biram naslove koje ću čitati jer sam vremenski ograničena i ne mogu da čitam po ceo dan. Kako se kraj godine bliži, vreme je da sumiramo koje su to knjige ostavile najveći utisak. Moram da napomenem da sam ja odavno prestala da pravim TBR liste jer mi se često planovi poremete. Prema tome, sada uzmem knjigu koja mi se baš u tom trenutku čita i mislim da je to najbolji način. Kada je reč o pravljenju liste najboljih knjiga pročitanih u 2019. godini, nažalost ne mogu da stavim sve knjige na nju – a većina ih je bila sjajna. Prema tome, moja lista sadrži knjige koje su me toliko oduševila da mi je bilo žao kad sam ih završila. Iako se retko vraćam pročitanim knjigama, većini ovih bih se bez razmišljanja vratila.

Pa da krenemo od broja 10.

 
Top 10 knjiga 2019. godine.

Ako bismo pričali o stilu, ova knjiga nije remek-delo u pogledu stila, niti ima ne znam koliko poetične misli. Međutim, ova knjiga je jako bitna jer govori o nečemu što uzimamo zdravo za gotovo – o prirodi. Pčele nestaju, a mi ništa ne preduzimamo. Ako pčele nestanu, neće biti biljaka, a ako biljke izumru, izumreće i životinje, pa onda polako i čovečanstvo jer će zavladati opšta glad. Ovaj roman prati tri junaka koji, svako u različitom dobu, pokušava da napravi neku promenu i učini svet boljim za dobrobit svog deteta i sve druge dece koja u njemu žive. Izdavačka kuća Odiseja nam je priredila ovu sjajnu knjigu, prevod sa norveškog je odličan i svakako bih preporučila apsolutno svakom da je pročita. Bitna je.

 

9. Midlseks, Džefri Judžinidis (Dereta)

E evo jedne knjige koju sam progutala, iako je baš obimna. Ovo je divna saga o porodici grčkih imigranata koji su došli u Ameriku. Usput se dogodilo par incidenata između bliskih srodnika, te je rođeno dete nedefinisanog pola. Tačnije, nije nedefinisanog. Kaliopa je celog života odgajana kao devojčica, dok u pubertetu ne skapira da nešto nije u redu. Zaista brutalna priča, puna onog humora a la Moja velika mrsna pravoslavna svadba, sa krajem koji ostavlja bez daha! Ukoliko imate nekog milenijalca koji voli da čita, Midlseks može biti apsolutno savršen poklon.
 

8. Voljena, Toni Morison (Laguna)

Klasik. Sreparajući klasik. Jedna od onih koje vas teraju na suze. Ovo je priča o bivšoj robinji Seti, koja je ubila sopstveno dete u trenutku kada su je gazde uhvatile u begu. Ovo je priča o tome koliko je tim ljudima sve bilo bolje od ropstva, makar to značilo da će ih celog života proganjati demoni prošlosti. Iako je napisana veoma specifičnim stilom i pomalo teška za praćenje jer pratimo tri različita razdoblja, ovo je knjiga koja zaista vredi vašeg vremena. Nije nimalo laka za čitanje, ali ćete se zaista posle nje osetiti bogatijim za jedno neverovatno čitalačko iskustvo.

 

7. Tamo Tamo, Tomi Orandž (Darma)

Iako je ovo knjiga koja definitivno ne bi svakome bila zanimljiva, jednostavno je morala da se nađe na ovoj listi. Tamo tamo je roman koji prati više likova, koji su svi urbani Indijanci i spremaju se za najveći indijanski festival – pauvau. Neki idu na festival da bi negovali svoju kulturu, neki da bi našli roditelja od kog su odvojeni, a neki da bi pljačkali. Ovo je roman koji nas na veoma neobičan način upoznaje sa modernim Indijancima i govori o tome kako oni danas žive, kao i šta je uzrok tome. Naime, oni žive u rezervatima, gde je visoka stopa kriminala i gde je mnogo ljudi ogrezlo u alkoholu ili drogi. Za današnje Indijance, američki gradovi predstavljaju samo pepeo i ostatke njihove kulture koja je vekovima gažena. Tomi Orandž je na maestralan i veoma poetičan način to prikazao, a ovo je knjiga kojoj ću se ja lično sigurno vratiti još koji put.

6. Vernon Trodon, Viržini Depent (Booka)

Evo jedne knjige u kojoj nijedan lik nije u potpunosti pozitivan. Svi su sa margine, narkomani, alkholičari, nasilnici i uništitelji reputacija. Glavni lik je nekadašnji prodavac ploča koji je sad završio na ulici kao beskućnik. On ni ne zna da poseduje nešto što svi ostali traže – poslednji intervju rok zvezde Aleksa Bliča u kojem je (kako izgleda) opljuvao celu tu ekipicu. Viržini Depent nam fenomenalno prikazuje društvo onakvo kakvo jeste i na način dostojan jednog Balzaka slika celo njegovo licemerje i surovost. Upravo je pre koji dan izašao i drugi tom ovog dela, koji smo dugo iščekivali. Inače, ova knjiga je svojevrstan književni i muzički miks, te bi bila sjajan poklon za nekog rokera kog poznajete.

5. Alijas Grejs, Margaret Atvud (Laguna)

Ovo je roman inspirisan istinitim događajima. Glavna junakinja, Grejs Marks je bila optužena za ubistvo svog gazde i njegove ljubavnice i ni danas se ne zna da li je bila kriva ili ne. Margaret Atvud je na sjajan način izmiksovala istorijske činjenice i fikciju i poklonila nam roman koji će, sigurna sam, jednog dana biti smatran klasikom. Iako Margaret piše veoma detaljno, Alijas Grejs nije ni u jednom trenutku dosadna niti zamorna. Naprotiv – ovo je knjiga zbog koje ćete jedva čekati da se vratite kući da je čitate. Zaista je jedan od onih romana koje bih mogla svima da preporučim sa stoprocentnom sigurnošću da će se dopasti čitaocu.

4. Sahranite mi srce kraj ranjenog kolena, Di Braun (Laguna)

Iako je ovo knjiga iz žanra publicistike, ova lista bez nje ne bi bila potpuna. Ranjeno koleno je mesto na kom se odigrao najveći pokolj Indijanaca u istoriji, te tako predstavlja kraj jedne civilizacije i jednog sna. Ovo je knjiga koja zaista, bez preterivanja, slama srca. Iako je napisana klasičnim novinarskim stilom, bez ikakvih poetskih ukrasa, ona govori o događajima koji su bili toliko nepravedni da ostavljaju čitaoca u neverici. Svako poglavlje je priča o nestaku jednog od velikih indijanskih plemena, a ispričana su iz perspektive Indijanaca. Upoznaćete se sa poglavicama Crvenim Oblakom, Džeronimom, Ludim Konjem i Bikom Koji Sedi. Saznaćete kako je izgrađena američka kultura i na kakvoj prevari i lažima ona počiva. Svako poglavlje je potkrepljeno autentičnim citatima Indijanaca koji su preživeli i nastavili da životare u rezervatima, te čitalac zaista može da oseti tu patnju izazvanu otimačinom zemlje na kojoj si odrastao. Ranjeno koleno je knjiga koja će mnogima biti dosadna jer ima mnogo podataka i događaja, ali za mene je ovo jedna od onih koje mi je žao što sam ikad morala da završim.

3. Znam zašto ptica u kavezu peva, Maja Anđelou (Štrik)

Ovo je takođe knjiga koja se čita u dahu. U pitanju je autobiografija Maje Anđelou, američke pesnikinje i spisateljice. Maja je odrastala na jugu Amerike u godinama nakon što je ropstvo ukinuto, te možete zamisliti kakvo je detinjstvo imala. Ovo je jedna presjajna priča koja je tužna, ali ipak donosi dozu optimizma i nade. Obeleženo traumama izazvanim smrću, seksualnim zlostavljanjem, kao i rasizmom i segregacijom, ovo odrastanje je bilo sve samo ne lako i bezbrižno. Ipak, Maja Anđelou je uspela da napravi nešto od svog života i postane jedan od simbola za ljudska prava i slobodu. Zato ovu knjigu treba svako, ali svako da pročita. Plakaćete i od tuge i od smeha, emocije će biti uzburkane, ali ostaviće vas bez daha.

 

2. The Secret History, Donna Tartt

Razlog zbog kom pišem ovaj naslov na engleskom, jeste i to što ćete ovu knjigu jako teško naći na srpskom jer je rasprodata. U svakom slučaju, možete je kupiti na engleskom u većim knjižarama ili naručiti polovnu na sajtu World og books. Za ovom knjigom je Instagram poludeo ove godine i to s razlogom. Dona Tart je uspela da napiše Zločin i kaznu današnjice i da stvori delo koje ima potencijal da postane ozbiljan klasik. Ubistvo, misterija, antička grčka, filozofija, umetnost i likovi od kojih nijedan nije potpuno pozitivan. Ovo je knjiga koja ima sve i u koju ćete se zaljubiti. Postoji par knjiga za koje tvrdim da bi ih trebalo čitati jednom godišnje, a Tajna Istorija je definitivno jedna od njih. 

1. Istočno od raja, Džon Stajnbek (Laguna)

E, dolazimo do prvog mesta i do knjige koja je ne samo upala na vodeću poziciju ove godine, nego je postala jedna od mojih omiljenih knjiga ikada. Iako ima oko 800 strana, ovo ni u jednom trenutku nije dosadan roman. Stajnbek jeste opširan, ali on piše toliko neverovatno, da se preko knjige leti. Likovi su kreirani tako da nećete moći da se odlučite ko vam je omiljeni. Ono što je tema ovog romana, jeste ona večita borba dobra i zla koja postoji u svima nama. Stajnbek kroz više generacija jedne porodice provlači tu borbu, a u svemu tome pravi paralele sa Starim zavetom i pričom o prvorodnom grehu i Kainu i Avelju. U knjizi postoji dva para braće i svaki od njih je Kain ili Avelj ovom drugom. Čak im i imena počinju na K i A. Pored njih, kreirao je i lika toliko zlobnog da nećete moći da osetite ni trunku sažaljenja. Celokupna ideja ovog romana je genijalna, a njena realizacija takva da čitaoca uvlači sve dublje i dublje u priču. Istočno od raja je zaista jedno veoma složeno delo koje ima mnogo nivoa i slojeva, i na apsolutno svakom od njih je savršeno. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *