Živi pesak, Malin Pešon Đolito: kad je triler toliko dobar da prevazilazi žanr

Konačno je, posle godinu dana, na ovom blogu došlo vreme i za triler! U moru skandinavskih pisaca ovog žanra, teško je naći zaista kvalitetan triler. Nemojte pogrešno shvatiti, nije poenta da su Ju Nesbe i ekipa nekvalitetni, jer nisu. Prosto su samo već neoriginalni i sve knjige su pisane po određenom šablonu. Ukoliko ste pravi ljubitelj ovog žanra, možda se i nećete složiti sa ovom konstatacijom. Međutim, činjenica je da mene malo koji triler oduševi. Međutim, roman Živi pesak, švedske spisateljice Malin Pešon Đolito, koji pripada ovom žanru je to uspeo. 

Malin Pešon Đolito je švedska autorka i advokatica, ćerka kriminologa, koja pre nego što se otisnula u književne vode, radila u sudstvu. Dakle, ona je neko ko veoma dobro poznaje pravosudni sistem i to kako on funkcioniše u jednom uređenom društvu kao što je Švedska. Njen roman Živi pesak dobio je nagradu za najbolji švedski kriminalistički roman 2016. godine, ali je bitno napomenuti da ovo nije tipičan kriminalistički roman. Živi pesak je ipak pre svega toga kvalitetna knjiga, a tek onda kvalitetan triler. Ovo je roman koji govori o zaista mnogo stvari koje se dešavaju danas u društvu, kao i tome da čak ni jedno tako sređeno skandinavsko društvo nije imuno na kriminal, drogu i prostituciju. Ono što je jako zanimljivo jeste to da ovde već znamo ko je ubica. Da, ovaj roman ide unazad. Mi znamo ko je počinio zločin, ali poenta je u tome kako je do njega došlo i ko je zapravo pravi krivac. Glavna junakinja ovog romana je sedamnaestogodišnja Maja Norberg, kojoj se sudi zbog saučesništva u školskom masakru. Optužena je da je, zajedno sa svojim momkom Sebastijanom, pucala u svoje školske drugove i profesora. Kroz roman pratimo Maju za vreme suđenja, njen život u zatvoru i njen život pre zatvora i masakra. Dakle, ovo nije uopšte klasičan who-done-it i ovde imamo zaista više slojeva u knjizi. Prvo, mi ne znamo sa stoprocentnom sigurnošću da li je Maja kriva ili ne, ali otprilike naslućujemo. Ipak, postoje momenti iz njene prošlosti koje ne znamo i koji tek treba da nam se otkriju, i upravo zbog toga ne možete da ispustite ovu knjigu iz ruku. Suštinski, čitaoca će ovde zanimati dve stvari. Prva stvar je, naravno, da li je kriva ili ne. Druga stvar je – zašto je došlo do masakra u jednoj naočigled savršenoj zajednici. 

Malin Pešon Đolito u ovoj knjizi otvara još nekoliko veoma bitnih pitanja. Prvo, zagrebala je po površini švedskog društva i potpuno iskreno o njemu napisala knjigu. Da, Živi pesak je skandinavsko društvo u malom. Nama koji gledamo sa strane ono je naizgled savršeno, multikulturalno i sređeno, ali zapravo je daleko od toga. U knjizi postoji mnoštvo likova, a svaki od njih je tako tipičan za Skandinaviju. Imate plavokose Šveđane iz bogatih porodica koji misle da je samo ta činjenica što su Šveđani dovoljna da im donese određeni ugled i prestiž u društvu. Imate likove koji potiču iz imigrantskih porodica, koji su se mučili kroz život, ali ni oni ovde nisu bez mana i imaju svoj udeo u katastrofi koja se desila. A u centru svih zbivanja je Maja, koja je nakon masakra zatečena sa puškom u ruci. Nju sad mrzi cela Švedska. Ona je navodno pucala u najbolju drugaricu, u pametnog Samira iz imigrantske porodice, u jadnog Denisa, crnog dečka iz geta koji je ujedno i narko-diler, i u svog momka Sebastijana. Ali šta se zapravo dogodilo i zbog čega? To švedsku javnost ne zanima. Njih zanima isključivo javni linč jedne devojke koja je bila kriva i pre nego što je njena krivica dokazana.  Ovo je još jedan nivo po čijoj površini je Malin zagrebala, a to je kako pravosudni sistem i društvo gleda na žene. O ovome je već bilo reči u članku o knjizi Marsova soba, a veoma je interesantno kao tema. Iz nekog razloga, muškarac zločinac je samo ubica ili kriminalac. Ipak, žena koja počini zločin je samo otelotvorenje zla, đavola i svega najgoreg na svetu i u tom smislu se nismo mnogo odmakli od inkvizicije. 

Živi pesak, Malin Pešon Đolito

Maja je na meti tabloida, kivnih roditelja, advokata, celokupno društvo se obrušilo na nju. A da se zapravo ne zna da li je kriva ili ne. Ona je imala posla sa psihopatom i sa svojih 17 godina uopšte nije bila spremna za to. A te psihopate su produkt društva.Kome bi se ova knjiga dopala? Naravno, ljubiteljima kvalitetnih trilera, ali ne samo njima. Ovo je knjiga koja je super ako želite da presečete veoma tešku književnost nečim što je kvalitetno, a što ima priču koja će vas vući da čitate. Nemojte se zavaravati, ova knjiga je sve samo ne lagana književnost. Ali opet, Malin je toliko dobar pripovedač, da ovo delo nećete moći da pustite. Ona gradi tenziju sve vreme, iako se sve već zna. Ona nije prva koja gradi priču unazad i raspliće klupko, nije to ništa toliko revolucionarno. Ali jeste jedna od onih koji to sjajno rade. Ukoliko odlučite da pročitate ovaj roman, imate ga kod Dokaz izdavaštva, a ja ovim putem želim da ih pohvalim za sjajan prevod, odličan dizajn korica i prelom. Takođe postoji i istoimena serija na Netfliksu, pa preporučujem i nju ako vam zatreba dobra krimi serija ovih dana u izolaciji. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *